Rendezvényeink, Ünnepeink

Partnertalálkozó a Gyengénlátók Iskolájában

További képek

2018. február 22-én sikeresen lezajlott Budapesten, a Gyengénlátók Iskolájában a Partnertalálkozónak elnevezett program. A konferencia a Gyengénlátók Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete együttműködésében, pályázati finanszírozással (NEA-TF-17-M-0327 ésNEA-TF-17-SZ-0498) valósult meg. A rendezvényre látássérültek integrált nevelését-oktatását segítő intézményeket és szakembereket hívtuk. A havas időjárás és a vírusos időszak ellenére negyvenen eljöttek szerte az országból. 19 településről jelentkeztek a szakemberek, a térképen nyíllal jelölve látható, hogy mely településekről:

A résztvevők többségében látássérültek pedagógiája szakos, együttnevelést segítő gyógypedagógusok, de eljöttek gyógypedagógiai intézmények vezetői és civil szervezetek képviselői is. Kónya Katalin, a Gyengénlátók EGYMI intézményegység-vezetőjének és Schaffer István, az EGYMI Országos Egyesület titkárának köszöntése után Paraszkay Sára és Olajos Györgyné előadásával visszautaztunk az időben 40 évet. 1978-ban hozták létre intézményünkben, az országban is egyedülállóként az első két utazótanári státuszt, holland minta alapján. Intézményünk nyugalmazott gyógypedagógusai, tiflopedagógiai szakmánk jeles képviselői hitelesen meséltek nekünk a ma már történelemnek mondható időszakokról.

A gyengénlátók országos EGYMI-jében napjainkban végzett munkát Kónya Katalin mutatta be. A nap további részében a látássérülés szempontjából sérülés-specifikus területek kerültek fókuszba. Gadó Márta és Garai Szilvia, a Gyengénlátók EGYMI gyógypedagógusai az óvodások egyéni és csoportos megsegítéséről osztották meg tapasztalataikat, videofilmekkel illusztrálva az előadásokat. Kacsari Zsolt, szegedi utazó gyógypedagógus látássérült fiatalok pályaorientációjának támogatásáról beszélt, saját jó gyakorlataik bemutatásával. Az előadások sorát Bótáné Depinyi Judit zárta, aki bemutatta az Informatika a látássérültekért Alapítványt, szervezetük tevékenységeit és szolgáltatásait. Az előadások után interaktív eszközbemutatón vehettek részt az érdeklődők, ahol az Informatika a látássérültekért Alapítvány legújabb eszközeivel ismerkedhettek meg és ki is próbálhatták ezeket. Az informatikai és elektronikus eszközök nagymértékben segítik a gyengénlátó gyerekek, fiatalok és felnőttek életét. A technika fejlődésével a cégek, forgalmazók évről évre új termékeket kínálnak a látássérültek számára.

A szakmai találkozó utolsó részében lehetőség volt közvetlen beszélgetésekre, konzultációkra, sok esetben konkrét tanulókhoz kötődő szakmai egyeztetésekre. Nagy örömünkre sok olyan utazó gyógypedagógus is eljött erre az alkalomra, akit eddig nem ismertünk, őket módszertani anyagaink, CD-n történő átadásával is segítettük. A résztvevők eddigi visszajelzései pozitívak, többen lejezték, hogy szívesen jönnek máskor is és javaslatokat is kaptunk a lehetséges témákat illetően.
Kónya Katalin

Magyar Kultúra napja

További képek

A felső tagozat 8 óra körül gyülekezett a II. emeleti aulában: a nap programjának ismertetése után, az előzetes feladatok kiosztására került sor: a feladatok között volt:
• TOTÓ Kölcseyről és a reformkorról -használhatták az internetet segítségképpen
• Kirakós: Budakeszin található Himnusz szobrát puzzle alakban kapták meg a gyerekek, s ezt időre kellett összerakni
• reformkori íróink, költőink arcképfelismerése, valamint művükből részletek felismerése/párosítása
• betűhálós feladatból hungarikumok gyűjtése
• összefüggés keresés:magyar hírességek nevei mellé a személyhez kapcsolódó felfedezést, tudományos, kulturális illetve egyéb kiemelkedő eredményesség betűjelét kellett írni
• szókereső: a magyar kultúra napja betűit felhasználva minél több szót kellett írni
• himnuszfelismerés: internetről meghallgatni majd felismerni kellett, hogy melyik nép himnuszát hallják a gyerekek
• érdekességeket olvashattak a magyar nemzeti himnuszról

A tízóraik felvétele után, 9 óra körül indultunk a Nemzeti Múzeumba, ahol 10 órától három csoportban múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak a gyerekeknek, az alábbiak szerint:
1. Mátyás király országa - 5-6. osztály
2. Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam (Első világháború) - 7. osztály
3. Kirakat mögött (Kádár-korszak) - 8. osztály kb. 11.30-tól fakultatív múzeumlátogatás, majd visszatérés az iskolába

A C tagozatos osztályok házon belüli programon vettek részt. Az első blokkban forgórendszerben kézműveskedtek, énekeltek, valamint izgalmas furulyafajtákkal ismerkedtek meg, továbbá az osztályfőnökök segítségével a nap témájából előre elkészített feladatok alapján készültek fel. Íme a forgórendszer táblázata:
8.00—8.45 8.55—9.40 10.00—10.45 Rajzterem – Horváth Réka 1-2. c és 3.c 4.c és 6.c 8.c
Ének-zeneterem – Csillag Ildikó 4.c és 6.c 8.c 1-2.c és 3.c Osztálytermek 8.c 1-2.c és 3.c 4.c és 6.c
A közösen elfogyasztott tízórai után 11.00 órától a program a 2. emeleti tárgyalóban folytatódott. Először Kérdezz-Felelek játékban adtak számot tudásukról a tanulók. A játékos kérdéseket Bieber Mária tette fel, a tanulók pedig lelkesen válaszolgattak. Ezután közösen elszavaltuk a Himnusz első versszakát. Majd az Álomzug Társulás zenés bábjátéka következett Szépen szóló fütyöri címmel. Az előadás után közelebbről is megismerkedhettek tanulóink a bábokkal és a hangszerekkel. A program sikeres volt, tanulóink jól érezték magukat és tanulhattak is a foglalkozásokon. Minden kedves érdeklődőnek szeretettel ajánlom, nézegesse meg a programon Jankó-Brezovay Magdolna által készített fotókat. Ezúton is köszönöm szépen minden kedves kollégának és segítő munkatársnak a hatékony közreműködést. Bieber Mária

Gyertyafényes vacsora

További képek

Talán az intézmény legszebb hagyományos ünnepe, amely már évtizedek óta teljessé teszi és megkoronázza az iskolai karácsonyi ünnepélyt. Az eredeti ötlet évekkel ezelőtt onnan indult, hogy bentlakó, kollégista diákjainkat ünnepi vacsorával lepjük meg és tegyük felejthetetlenné számukra ezt a napot. Diákotthonos tanulóink nagy számban hátrányos vagy halmozottan hátrányos családi környezetből érkeznek, ahol az ünnepi vacsora elképzelhetetlen, a karácsonyfa alá pedig gyakran ajándék se kerül. Ezért nálunk ilyenkor az asztalra különleges karácsonyi ételek, édességek és meglepetések kerülnek. A gyerekek mindig megilletődve, ünnepélyes arccal foglalják el helyüket az ünnepi asztalnál, ahol gyertyafény mellett és karácsonyi muzsika kíséretében fogyasztják el a vacsorát. Mára már nemcsak a diákotthonos gyerekek, de a bejárós diákok és az ő tanáraik-nevelőik is helyet foglalnak a vacsoraasztalnál közös étkezéssel ünnepelve.

Karácsonyi műsor

További képek

December 20-án egy kis műsorral vártuk a karácsonyt. A nyolcadikos diákok a "Szállást keres a szent család" című rövid darabot adták elő. A jelenetekben és a záróképben minden végzős diák szerephez jutott. Az alsóbb évfolyamok tanulói meghatottan köszönték meg a nyolcadikosok ajándékműsorát. A színdarab után régi hagyományt folytatva az igazgatónő olvasott egy az ünnep hangulatához illő mesét. Majd minden osztály megkapta az idei karácsonyi ajándékot. Az ünnepség után a gyerekek nagy örömmel próbálták ki az új játékokat.

Karácsonyi vásár

További képek

Iskolánkban már több éve hagyomány az idei tanévben is ( Luca napján ) megrendezésre került karácsonyi vásár, mely az ünnep nyitóprogramja. Az osztályok hetekkel előtte megkezdik a kézműves portékák elkészítését. Az adventi ráhangolódás mellett a vásár sokrétű pedagógiai célt is szolgál, melyek a következők:
– gazdasági ismeretek
– anyagismeret
– esztétikum
– finommotorika
– kreativitás
– hagyományőrzés
Az elkészült darabokat - díszek, képeslapok, gyertyák, játékok, ékszerek, sütemények- az osztályok maguk árulják, a bevételt osztálycélokra használjuk. Felnőttek és gyerekek egyaránt nagy érdeklődéssel fogadják ezt a remek hangulatú, fergeteges kavalkádot.

Mikulás ünnepély

További képek

December 6-án ismét ellátogatott hozzánk a Mikulás. A gyerekek életkoruktól függetlenül kitörő örömmel fogadták. Az iskolai ünnepségen először a 2.A osztály vidám műsorát nézte meg, utána pedig krampuszaival együtt minden osztályt személyesen keresett fel. Tanulóinkat egyesével szólította maga elé, majd néhány személyre szóló jó tanács kiséretében nyújtotta át számukra a várva várt csomagot. A csomagok összeállításánál természetesen gondolt azokra is, akiknek speciális étrendre van szükségük. A Mikulás krampuszai idén is a nyolcadik osztályosok közül kerültek ki.

Angol nyelvű színház,

További képek

2017. 12.05.-én 24 tanuló angol nyelvű színházi előadást nézett meg, az Annie Jr. korábbi nagysikerű Broadway darabot. A program ingyenes volt.

Magyar Nyelv Napja, 2017.11.14

Alsó tagozat - Idén minden osztályt egy-egy állatmese előadására kértünk fel. Mindenki szabadon eldönthette mennyi jelmezzel szeretné kísérni a műsorát. Nagyon színvonalas és vidám kis előadásokat láthatott a közönség. Ezt követően „Sicc meseországban” címmel egy dia mesét vetítettünk a gyerekeknek, amelynek befejezését az osztályokra bíztuk. Emellett a főszereplőt, Siccet még báb formában életre is kelthették a gyerekek. A délelőttöt azzal zártuk, hogy meghallgattuk a mesék folytatását és megcsodáltuk az elkészült cica bábokat. Végül minden osztály egy-egy emléklappal és osztályajándékkal gazdagodott.

További képek

Felső tagozat - Iskolánkban minden év novemberében megünnepeljük a magyar nyelv napját. Idén az Arany János emlékévhez kapcsolódtak a programok. A rendezvény megnyitója után nyelvi játékokkal, fejtörőkkel melegítettek be a gyerekek. Ezután a Petőfi Irodalmi Múzeumba látogattunk. Itt múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a diákok forgószínpadszerűen. Régi tárgyakat foghattak kézbe, érdekes anekdotákat hallhattak az épület történetéből, apró jeleneteket adtak elő. A múzeumpedagógusok szeretete, lelkesedése nagy örömöt szerzett tanulóinknak. A foglalkozások után a gyerekek a tananyaghoz illő kiállításokat tekintették meg: Petőfi kiállítás, Arany János emlékkiállítás, a Szabó Magda munkásságát bemutató kiállítás. A múzeumi program után a Fiumei úti sírkertben tettek a csoportok sétát, a reformkor nagyjainak, Arany kortársainak sírját keresték fel. A magyar nyelv napján idén is érdekes ismereteket és sok élményt szereztünk.

Halmozottan sérült tagozat - 8.00 – 8.55 között az osztályok felkészültek a szavalóversenyre, az osztályfőnökök vezényletével. 9.00 – 10.30 között a 8.c termében rendeztük meg hagyományos szavalóversenyünket, idén Kányádi Sándor verseiből. Össznépi bebeszélés után a tagozat minden diákja – ki kórusban, ki párban, ki egyedül – mondott verset, majd a zsűrizés alatt osztályukban tízóraiztak, pihentek. A szavalók jutalma arany, ezüst, vagy bronz fokozatú oklevél, cukormentes nyalóka és osztályonként egy, az elhangzott verseket tartalmazó, versgyűjtemény volt. A zsűri tagjai: Bieber Mária, Csillag Ildikó és Dankó Beáta voltak, Schvarcinger József fotózott. A szavalóversenyre meghívtuk az intézmény vezetőit, és nem-pedagógus dolgozóit is. 10.45 – 12.30 között anyanyelvi foglalkozások következtek forgóban: Bieber Máriával nyelvi játékok, Kelemen Csillával zenés-verses-mozgásos játékok, az osztályfőnökökkel mesenézés, énekelt vers hallgatása, színezés. A délelőtt derűs, családias hangulatban, a gyerekek lelkes együttműködésével telt. Diákjaink véleménye szerint a program „szuper, vicces” volt, „jól szórakoztunk”.

Szavalóverseny, 2017.09.28.

A felső tagozatos munkaközösség Arany János születésének 200. évfordulójáról a tanév során több rendezvénnyel szeretne megemlékezni.

2017. szeptember 28-ra szavalóversenyt hirdettünk meg. A választott versek nehézsége fémjelezte a verseny magas színvonalát. Felkészült, magabiztos szövegtudással előadott, átélt szavalatokat hallhatott a tanulókból, szüleikből és a tanárokból álló közönség.


Őszi tanulmányi kirándulás, 2017.09.20.

Hagyomány iskolánkban, hogy a tanév elején kirándulást szervezünk. Minden évben nagy gonddal választjuk ki azt a napot, amikor szép őszi idő lesz. Sajnos ez az idén sem sikerült, de a munkaközösségek B tervvel is készültek: beltéri programokat is szerveztek. Nagyon sokszínű a megvalósult kirándulási lista, csak abban van egyetértés, hogy „nagyon jó volt”.
Jártak a Bonbonetti csoki gyárban, Állatkertben, Tropicariumban, Közlekedési Múzeumban Szentendrén, a Parlamentben, a rendőrmúzeumban, a Zipernovszky múzeumban, de minden csoportnak volt ideje egy kis közös játékra is.
Néhány beszámoló:
A szeptemberi osztálykirándulás alkalmából a második évfolyam "a" és "b" osztálya ezúttal együtt kerekedett fel. Úti célunkul a Bonbonetti csokoládégyárat tűztük ki, amely a Tibi csoki mellett a Dunakavicsot és a Franciadrazsét is gyártja. Mondanom sem kell, hogy mennyire izgatottan vágott útnak a csipetcsapat, a felnőtteket is beleértve. A csokoládégyár a Közvágóhíd utcánál van, úgyhogy szerencsére nem okozott nehézséget a megközelítése. Carmen néni sok szeretettel fogadott ott minket, egy hajóutazásra invitálta a csapatot. Így hát beültünk egy tengerjáró hajóba, és megnéztünk egy rövid filmet a gyárról, majd továbbindultunk a berendezett kiállítótermekbe. A túra útvezetőnk sok érdekességet mesélt a kakaóbabról, amiből a csokoládé készül, eme finomság gyártásának történetéről, és magáról a magyar gyárról. A gyerekek kérdéseket is feltehettek. A hajóutazás után védőöltözetet vettünk magunkra, amely tetőtől talpig befedett minket, és igencsak mókásan mutattunk benne. Majd bemehettünk a gyári részre, ahol megszemlélhettük hogyan futnak a csokoládék a futószalagon, illetve hogyan a csomagolja össze őket egy gép. Ezután pedig még egy hatalmas meglepetés is következett. Színes csövekből tudtunk magunknak egy egész pohárnyi franciadrazsét "csapolni", sőt még egyéb finomságokat is kaptunk ajándékba. És ha még nem lett volna elég a jóból... Ezután átvonultunk a Lurdy házba, ahol a játszóházban töltöttünk még el egy teljes órát (ingyen és bérmentve), a gyerekek nagy örömére. Igencsak élmény dús napot zártunk.

Országházi séta: a Látogatóközpontból 9.15-kor indult a vezetés. A kupolacsarnokban megtekinthettük a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Jártunk a felsőházi ülésteremben és a felsőházi társalgóban is. Különösen élvezték a gyerekek, hogy a kis csoportlétszámra való tekintettel liften utazhattunk a főemeletig és vissza. A Látogatóközpontba visszaérve alaposan végigtanulmányoztuk a kiállítást is, majd a tízórai elfogyasztása után séta következett a Duna partján.
A Kresz Géza Mentőmúzeumban rendkívül sok régi orvosi eszközt láthattunk életképekkel, valamint a mentők munkáját szemléltették egy rövidfilmmel. Bemutatták nekünk az épület Pincekórház részét is.


Tanévnyitó ünnepély, 2017.08.31.

A 2017-2018-as tanévet a 6.a, a 2.a és a 2.b osztály műsorával nyitottuk meg. A műsor végén igazgatónőnk, Hegyiné Honyek Katalin szeretettel köszöntötte régi és új tanulóinkat, köztük azt a 14 kis elsőst, akik ebben a tanében kezdték meg az iskolát. A legkisebbeket természetesen egy kis ajándékcsomaggal vártuk.


  • Boldog Iskola
  • Támogassa intézményünket 1%