Rendezvényeink, Ünnepeink

Tanévnyitó

A műsorban szereplő tanulók iskolánk mindhárom tagozatát képviselték. Lelkesen és izgatottan készültek fel a nyáron, hogy vidám gyermekversekkel, tréfás monológgal és jelenettel csináljanak kedvet mindnyájunknak az új tanévhez. Megható színfoltja volt a műsornak a tanári kórus szeretetteljes dala. Meglepetésként „Az arra születtünk” c. dal közös éneklése közben megajándékoztuk a kis elsősöket, így fogadva be őket az iskola közösségébe. Hegyiné Honyek Katalin igazgató asszony stílusosan a „Játsszunk még tovább…” mondattal nyitotta meg a tanévet.


Őszi kirándulás, alsó tagozat

Évek óta most először sikerült az alsó tagozatos gyerekeket együtt elvinnünk egy közös kirándulásra. Az uticélunk Királyrét volt, ahová a kicsiket kisbusz szállította, a nagyobbak pedig tömegközlekedéssel utaztak. Nagymaroson az erdei kisvasútnál találkoztunk, innen együtt vonatoztunk el Királyrétre. Óriási élmény volt a zötyögő kisvonatból nézni a börzsönyi tájat, majd felfedezni a Duna-Ipoly Nemzeti Park által fenntartott Hiúz Ház interaktív kiállítását. Barangoltunk a tanösvényen, megfejtettük az állomásokon elhelyezett rejtvényeket és egy nagyot játszottunk az erdei játszótéren. Vidám, tartalmas, aktív napot töltöttünk együtt.


Nemzeti ünnepünk 1956. október 23.

További képek 2016. október 20.-án a felső tagozat 8 osztálya a Nagy Imre Emlékházba látogatott el. ( Budapest, Orsó u. 49., II. ker.) A tanulók tárlatvezetésen vettek részt, korabeli híradókat nézhettek meg, interaktív táblákon kereshettek információkat az életkoruknak megfelelően megalkotott feladatlapokhoz, valamint megtekinthették Nagy Imre dolgozószobáját és személyes tárgyait.


Magyar Nyelv Napja 2016 (alsó „a” tagozat)

A Magyar Nyelv Napja alkalmából idén is a már hagyományos szavalóversenyt rendeztük meg az alsós évfolyamokon, „a” tagozaton. Ebben az évben van Gyurkovics Tibor születésének 85. évfordulója, így az ő verseiből válogathattak a gyerekek. 6 osztályból összesen 21 gyerek vett részt a szavalóversenyen. 20 vers és 1 próza hangzott el. A gyerekek végül arany-ezüst-bronz fokozatú oklevelet, illetve különdíjat kaptak. Adományoknak köszönhetően minden szereplőt sikerült megajándékoznunk. A tanév elején logopédiai rajzpályázatot hirdettünk „Mókás anyanyelvünk” címmel. Az elkészült rajzok kiállítása, valamint az ehhez kapcsolódó eredményhirdetés is a Magyar Nyelv Napjával egybekötve történt. Az alsó tagozatos gyerekek közül 13-an készítettek illusztrációt egy-egy, a beszédfejlesztésben használatos, vershez, mondókához. A zsűri és a gyerekek szavazatai alapján, a legjobb 5 mű készítője külön oklevelet is kapott és valamennyi képet tárgyi ajándékokkal tudtunk jutalmazni.
Szervező: Csizikné Gáspár Erika


Születésnapot ünnepeltünk

További képek Ebben az esztendőben volt 60 éve annak, hogy Magyarországon 1956-ban megnyílt az első iskola gyengénlátó gyermekek számára. Csepelen egy családi ház épületében szűkösködtek Négy osztálynak jutott hely, ezért aztán voltak „lyukas” évfolyamok, amikor nem vettek fel elsős gyerekeket. Előfordult, hogy valaki több évet várakozott arra, hogy elkezdhesse a tanulást. Mindenki diákotthonos volt, a fiúk és a lányok hálószobája egyaránt megtelt. Az emeletes ágyak között nem volt folyosó, a szélekről kellett bemászni a középső fekhelyekre. Megtörtént, hogy két kislány az igazgatói iroda kinyitható heverőjén aludt. A Szőnyi útra történő költözés után oda az alsósok jártak, a felsősök a Vakok Iskolájában tanultak. 1982-ben készült el a jelenlegi épület, amelyet 2001–re tovább bővítettek.

60 év! Ezt meg kell ünnepelni. Eldöntöttük: bulit rendezünk, vendégek, gyerekek, tanárok, dolgozók együtt. Sok töprengés előzte meg a nagy napot. Olyan programokat kerestünk, amelynek során gyerekek és felnőttek együtt érezhetik jól magukat. Így lehetett választani tornatermi játékok, közös sütisütés, kézműveskedés, agyagozás, közös éneklés, népi -, logikai-, látásnevelő -, csukott szemes és drámajátékok közül.

A vendégek különleges meghívót kaptak, amelyen már jó előre kiválasztották, melyik programon szeretnének részt venni. A gyerekek beosztása is elkészült. A programokhoz párosítottuk a levezetőket, a helyszíneket, összeszedtük az eszközöket. Minden vendég számára elkészítettük az egyéni beosztást a választásaik alapján. Az utolsó napokban a 60 jegyében díszítették a kollégák az iskolát.

Végre október 27-én minden készen állt. A ruhatárban, a vendégfogadásnál gyerekek és felnőttek várták az érkezőket. Regisztráció és pici kis vendéglátás után mindenki a tornateremben gyülekezett. Az énekkar mellett Mátyus Karcsi, Derzsi Álmos, Mózes Gábor, Jakus Lilla, Grétsy-Kovács Bodó, Kelemen Márk és Király Árpi vidám műsort adtak elő. Jankó-Brezovay Pálné (Judit néni), nyugalmazott címzetes igazgatónk ajándékot hozott az iskola könyvtárának. Két olyan könyvet, amelyet az iskola jelenlegi és régebbi tanára írt. Büszkék vagyunk rájuk! Ezután érkeztek a torták. Kónya Katalin, az EGYMI jelenlegi vezetője, amatőr cukrász két hatalmas tortát készített, az egyiken az iskola épületének képe, a másikon a logója volt. Nem hiányzott a tűzijáték sem. Együtt énekeltük, hogy „Boldog, boldog, boldog születésnapot!”. A gyerekeknek elmondtuk, hogy ebéd után mindenki kap egy szelet sütit, mert a látottakon kívül négy cukrászdától kaptunk ajándékba 50 szeletes óriási és nagyon finom tortákat:, Sommer cukrászda, Lövölde tér 5., Pelikán cukrászda Telepes u. 35/b, Hesperidák Kertje cukrászda, XVI., Felsőmalom u. 3/a, Gourmand Iskola Mandula cukrászdája, XVI., Veres Péter út 102.

Ezután a vendégek elszéledtek a sokféle programra. Volt, akinek idegenvezetést tartottunk, mert nem ismerték az iskolát. Szerveztünk a második órában Teaházat, ahol a vendégek, a régi kollégák egy kis beszélgetésre ülhettek be. Itt azt a sok-sok süteményt tálaltuk fel, amelyet a hatodik osztályos Némethy Kristóf szüleitől kaptunk. Maradt belőle a többi programra is, nagy sikere volt, ezúton is köszönjük ezt, és minden más felajánlást.

Nagyon jó volt látni a közösen tevékenykedő, játszó gyerekeket és felnőtteket. Vidámság, együttműködés, igazi születésnapi hangulat alakult ki.

Végül a gyerekek még részt vehettek a számukra kitalált programokon, azután ebéd és szabadidő következett. A vendégeket szendvics-ebéddel, gazdag süteményválasztékkal és természetesen tortával kínáltuk meg.

A tervezéskor úgy gondoltuk, hogy a nap nem zárulhat szakmai program nélkül. Sokan vettek részt a délutáni kerekasztal beszélgetésen, amelynek mottója lett:
„s rendezni végre közös dolgainkat
ez a mi munkánk, és nem is kevés.”

A témafelvezető és moderátor szerepét Fazekas Ágnes pszichológus vállalta. A fő témák a következők voltak:
- Mit lehet kezdeni az egyre nehezebb gyerekekkel?
- Mit tudunk tenni az egyre terjedő iskolai agresszió ellen?
   Jó kezdeményezések – Békés Iskolák, KiVa, és társai.
- Mire jó egy pszichológus a gyógypedagógiai iskolában? Elég az ezer gyerekre egy??
- Mit tudunk tenni azért, hogy hallassuk a hangunkat a sérült gyerekek érdekében?

Tartalmas, sokoldalú beszélgetés zajlott, sok átgondolt hozzászólással. Konklúzióként megfogalmazódott, hogy a pedagógiának, a gyógypedagógiának és a társtudományoknak alkalmazkodnia kell a változásokhoz, és kiemelt fontosságú, hogy minden fórumot fel kell használni, minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a törvényhozás, a szabályozás is alkalmazkodjék. Teremtsen lehetőséget a megfelelő szakemberek képzésével, álláshelyek biztosításával, a „problémás gyerekek” komplex vizsgálatával és megsegítésével, a szakemberek együttműködésének támogatásával, új módszerek kidolgozásával és ezek alkalmazásának támogatásával arra, hogy a gyerekek egyénre szabott, számukra szükséges és optimális bánásmódban részesüljenek.

A jubileumi születésnapi ünnepségünk vidám, felszabadult légkörben zajlott, majd komoly együttgondolkodással zárult. Szép napunk volt.

  • Támogassa intézményünket 1%