Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete

Intézményünkben fontos szerepet tölt be tanulóink rendszeres, tanórán kívüli sportolása. Visszatekintve a múltra: 1993-ban alakult meg vezetőségünk támogatásával a Gyengénlátók Diáksportköre, amelynek munkáját a törvényi előírásoknak megfelelően 1999-től a Gyengénlátó Diákok Iskolai Sportköre vette át. A sportkör elnöke Kecskeméti Klára gyógypedagógus-testnevelő volt.
Ez idő alatt két fontos esemény is zajlott iskolánkban. 1996-ban az első, majd - a nagy sikerre tekintettel - 2000 márciusában a második nemzetközi Úszóverseny került megrendezésre. Nyolc illetve hat hazai és külföldi csapat kemény küzdelme rengeteg örömöt és új barátságokat, élményeket jelentett diákjainknak.
1999 őszétől indult a Látássérültek Országos Ifjúsági Bajnoksága a Vak Diákok Sportegyesülete szervezésében az Ifjúsági és Sport Minisztérium támogatásával. Őszi és tavaszi fordulóban, három sportágban: atlétika, úszás, goalball mérik össze felkészültségüket a látássérült tanulók. A bajnoki rendszerben négy társintézmény diákjai: a Vakok Batthyányi László Gyermekotthona, Római Katolikus Óvodája, Iskolája, a pécsi Látássérült Fiatalok Speciális Szakiskolája és Szakiskola, a debreceni Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat, a Vak Diákok Sportegyesülete, valamint a Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete sportolói vesznek részt.
Az 1998/99-es tanév óta diákjaink nagy küzdelemmel és kitartással vesznek részt az "Élen a tanulásban, élen a sportban" iskolai és fővárosi szintű versengésben. Évenként egy alsó tagozatos és két felső tagozatos diákunkat - egy lányt, egy fiút - jutalmazunk értékes sportfelszereléssel a "Kovács Csongor Alapítvány a Gyengénlátó Gyermekekért" támogatásával. 2001 tavaszán nyolccsapatos nemzetközi versenyen vettek részt tanulóink három sportágban remek teljesítménnyel. Mind a hazai, mind a nemzetközi mezőnyben többször is kiemelkedő eredményt értek el iskolánk legkiválóbb sportolói.
2003 márciusában alakult meg a Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete (GYDSE) intézményünk támogatásával. Így azóta nemcsak a bajnoki rendszerben, de különböző pályázatokon is van lehetőségünk a sikeres részvételre. Egyesületünknek ma 50 igazolt versenyzője van, B1, B2 és főleg B3 kategóriában. 2004-ben Budapesten került megrendezésre a "Fedettpályás Atlétika Világbajnokság", melyen a verseny nyitószámaként sportolóink 200 méteres bemutató futószámának (mint a VDSE vak versenyzőinek vezetőinek) tapsolhatott a közönség. Rendszeresen és sikerrel készítenek pályázatot lelkes testnevelőink, így biztosítják a versenyekhez szükséges kiadások fedezetét. A pályázatokon elnyert összegek azonban nem fedezik az egyesületi kiadások, a sportfelszerelés, az egyenruha megvásárlását. Más forrásokra is szükség van. A működéshez jelentős segítséget nyújt az intézmény, és kiemelkedő támogatást a Gellért Lions Klub. A Klub tagjai hosszú évek óta segítik az intézményt, az egyesület sportéletét. Törődésüket, odafigyelésüket ezúton is köszöni a Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete!

  • Boldog Iskola
  • Támogassa intézményünket 1%