Optikai eszközökkel történő ellátás

Szemészeti vizsgálat,- tanácsadás

Előzetesen egyeztetett időpontban térítésmentes szemészeti ellátásban részesülhetnek a látássérült gyermekek, tanulók. A vizsgálathoz szükség van a korábbi szemészeti leletekre, zárójelentésekre, valamint a gyermek, fiatal által használt optikai segédeszközre, szemüvegre, nagyítóra, tankönyvre, munkafüzetre.

Látásteljesítményt javító eszközök kiválasztása

Intézményünk minőségi és mennyiségi tekintetben is az országban páratlanul gazdag eszköztárat alakított ki. A gyengénlátó, aliglátó gyermek, fiatal számára a megfelelő segédeszköz megtalálása és használatának elsajátítása sok türelmet és körültekintést igényel. Az eszközök kiválasztásában nyugodt, intim körülmények és megfelelő mennyiségű idő biztosítása mellett szakember nyújt segítséget. Lehetővé tesszük a kiválasztott eszköz használatának begyakorlását is. A hozzánk fordulók a látásjavító eszközök használatát megkönnyítő egyéb kiegészítőket is megismerhetik, pl.: könyvtartókat, lámpákat, íróeszközöket, alátéteket. Az eszközválasztáshoz is ajánlott az előzetes telefonos egyeztetés.

Eszközök kölcsönzése

A technika fejlődése lehetővé teszi az egészen alacsony látásteljesítményű gyerekek számára is a vizuális ismeretszerzést. A nagy értékű, külföldről beszerezhető elektronikus olvasókészülékekhez csak hosszas ügyintézéssel jutnak hozzá a tanulók. Ebben a nehéz helyzetben segít eszközkölcsönzőnk.

Az eszköztár összetétele: elektronikus olvasókészülékek, speciális nagyítók, könyvtartó állványok (olvasótáblák), csúszásgátló fóliák, távcsövek, asztalra rögzíthető lámpák.

Az általános és középiskolás tanulók a látásfejlesztő tanárok segítségével kiválaszthatják a számukra megfelelő eszközt, készüléket, melyet hosszabb időre kölcsönözhetnek.

 • Elektronikus segédeszközök

  Az elektronikus olvasóeszköz, más néven "olvasótelevízió" különböző típusait használjuk: fekete-fehér, színes, nagyképernyős, hordozható, telepített készülékeket. Kisméretű ábrák, betűk, szövegrészek, tárgyak, síkidomok, pénz, bélyeg, óra, hőmérő, iránytű, sőt apró élőlények, stb. nagyítására alkalmasak.
  Az olvasótelevízió egyben egyéni olvasóeszköz aliglátó növendékek számára. Alkalmasak írásra, szerkesztésre, és sokféle technika gyakorlására (ollóval vágás, varrás), valamint szemléltetésre is.
  Számítógéppel egybekapcsolt, osztott képernyőjű, kamerával egybeépített készülék (Video Light) alkalmazása is lehetséges.
  Számítógép és számítástechnikai eszközök: tanulóink tanórai, szakköri és szabadidős foglalkozásokon számítógépkezelői alapismereteket tanulnak. Az aliglátó tanulók oktatásához nagyító- és képernyőolvasó programokat is alkalmazunk. Informatikai szaktantermeinkben biztosított az Internetre kapcsolódás.

 • Optikai segédeszközök

  Szemüveg - távcsőszemüveg

  A gyengénlátó tanulók nagy része visel szemüveget, melyet a szülő döntése alapján vagy a gyermek állandó kezelőorvosa, vagy iskolánk szemésze ír fel.
  Sok aliglátó tanuló használ távcsőszemüveget, mely megfelelő előtéttel közeli munkához, annak levételével távolra nézéshez is alkalmas. A távcsőszemüveg használatát a szemész és a pedagógusok tanítják meg a gyermeknek.

  Távcsövek

  Látássérült tanulóink esetében a távcsövek alkalmasak a kartávolságon túli világ megismerésére. Az igényeknek megfelelően egyszemes és kétszemes eszközökből lehet választani. Az egyszemes távcsövek között találhatók olyanok, amelyek egy talp felcsavarásával közeli munkavégzéshez is használhatók.

  Nagyítók (lupék)

  Intézményünk hazánkban egyedülállóan gazdag választékú, nagyon jó minőségű lupékkal rendelkezik, melyet folyamatosan biztosít a gyermek látóképessége, egyéb adottságai (esetleges mozgássérülés, fényérzékenység, stb.) és a feladat típusa szerint. Használunk állványos és szemüvegre csíptethető nagyítókat is, melyek lehetővé teszik, hogy a tanuló mindkét kezével tevékenykedhessen. A nagyítók egy része beépített világítással rendelkezik.

 • Boldog Iskola
 • Támogassa intézményünket 1%