Általános- és középiskolások segítése

 • Habilitációs - rehabilitációs foglalkozások

  A módszertani intézmény gyógypedagógusai részt vállalnak a budapesti gyengénlátó általános iskolások egyéni fejlesztésében. A tanulóról készült szakértői vélemény, az osztályfőnökkel folytatott konzultáció, valamint személyes tapasztalataik alapján választják ki a fejlesztendő területeket.

 • "Rehabilitációs hét"

  Az alacsony látásteljesítmény következtében aliglátó- vagy súlyos látótérszűkülettel élő tanulóknak nehézséget okozhat az önálló tájékozódás, közlekedés. Gyógypedagógusaink esetenként mozgástréning keretében segítik a fehér bottal való közlekedés elsajátítását. Személyre szabott foglalkozások keretében tanítják az informatikai eszközök, speciális szoftverek önálló használatát. Intézményünk rehabilitációs szakembere pedig a mindennapos tevékenységek végzéséhez ad praktikus egyéni tanácsokat.
  Gyors támogatást igénylő helyzetben a szülő és tanuló kérésére tanév közben is biztosítunk bentlakásos egyéni foglalkozásokat felső tagozatos és középiskolás tanulók számára, "rehabilitációs hét" formájában.

 • Tolerancia nap

  Az ép látású osztálytársak számára szervezett program. Interaktív foglalkozás keretében a tanulók szimulációs szemüvegek alkalmazása mellett beleélhetik magukat a látássérült osztálytárs helyzetébe. Célja a tolerancia növelése, a helyes attitűdök kialakítása.

 • Tanuló-tájékoztatás

  Középiskolás gyengénlátó és aliglátó tanulók számára tájékoztatást nyújtunk az aktuális pályázatokról, látássérülteket segítő alapítványokról, az érdekvédelmi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokról. Egyéni konzultáció, tanácsadás keretében lehetőséget biztosítunk a látássérülésből fakadó, tanulással, életvezetéssel, későbbi munkába állással kapcsolatos problémák megbeszélésére.

 • Életviteli tábor

  7-8. osztályosok nyári táborai

  A gyengénlátó, aliglátó tanulók 7-10. osztályosok számára a tanévet követően, júniusban tábort szervezünk, amelyen a sport, városnézés, vidámság, barátkozás mellett az egyéni szemészeti problémákra is figyelmet fordítunk. Látásfejlesztő tanáraink bemutatják a legújabb optikai segédeszközöket, segítenek az egyén számára legmegfelelőbb eszköz kiválasztásában. Sor kerül az életvitellel, közlekedéssel kapcsolatos kompenzáló technikák gyakorlására, valamint megismerkedhetnek a gyerekek a látássérültek számára készült informatikai újdonságokkal.

  Középiskolás "életmód" tábor

  A program célja - a különböző kulturális programokon való részvétel mellett -, hogy támogassa a fiatalok sorstársi kapcsolatainak alakulását, bővítse látássérüléssel, saját személyiségükkel kapcsolatos ismereteiket. Lehetőségük nyílik szakemberekkel beszélgetni szemészeti állapotukról, megismerni és kipróbálni az optikai, számítástechnikai segédeszközök terén a látássérült embereket szolgáló újdonságokat. Segítséget kaphatnak az önálló tájékozódáshoz, közlekedéshez szükséges képességek kialakításához is. A tábor programjában pszichológusok is részt vesznek.

 • Boldog Iskola
 • Támogassa intézményünket 1%